Deprecated: Function strftime() is deprecated in /mnt/web116/a2/55/57212155/htdocs/site/templates/_uikit.php on line 834

Top 5 beste slimme speakers

Entertainment

Een slimme speaker is eigenlijk niet meer weg te denken uit een smart home. Lees hier onze beste 5 slimme speakers en de veelgestelde vragen over deze slimme speakers!

Onze aanrader
Harman Kardon Citation One

Harman Kardon Citation One

De Harman Kardon ken je waarschijnlijk van de reclame, waarbij er aangekondigd werd dat ook in deze speakers Google Assistent geïntegreerd zou worden. Wanneer je al een Google Home variant in huis had, herinner je waarschijnlijk nog het moment dat je Google home werd geactiveerd door de reclame. Een kwestie van onwetendheid door de makers, of gewoon slimme marketing? ;-). Hoe dan ook, Harman kardon staat ook bekend om de uitstekende geluidskwaliteit.

De verschillen tussen de Harman Kardon Citation One en de Sonos One zijn echter klein. Sommige gebruikers menen zelfs dat de geluidskwaliteit van de Harman Kardon Citation One zelfs net iets beter is dan die van de Sonos One. Verschillen zijn echter dat de Sonos One waterbestendig is, maar de Harman Kardon dan weer bluetooth bevat. Ook bedien je de Sonos met de Sonos app, en de Harman Kardon met de Google Home app. Op het moment van schrijven is de Harman Kardon wel 50 euro goedkoper dan de Sonos One.

Voordelen:

 • Zowel bluetooth als wifi ondersteuning
 • Nog goedkoper dan Sonos One
 • Zeer goede geluidskwaliteit

Werkt met:

 Google Assistant

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »
Ook goed
Sonos One

Sonos One

Dit is een van de bekendste slimme speakers op de markt. Iedereen kent Sonos wel van de multi-room audio en staat ook bekend om de uitgebreide speaker familie. De spraakassistent Alexa van Amazon was in 2018 al beschikbaar op de Sonos apparaten, en in mei 2020 kondigde Sonos aan ook de mogelijkheid zou bevatten de speaker te bedienen met Google Assistent.

De Sonos One is zo enorm populair door de goede prijs-kwaliteit verhouding. De speaker heeft een ontzettend heldere geluidskwaliteit en is in vergelijking met andere speakers van dezelfde kwaliteit goedkoper in prijs. Ook is de speaker heel eenvoudig in gebruik, waardoor deze op onze nummer 2 komt te staan. Daarnaast is de Sonos one ook spatwaterdicht zodat je deze speaker ook in de badkamer kunt gebruiken.

Voordelen:

 • Waterdicht dus uitstekend voor o.a. de badkamer
 • Uitstekende prijs/kwaliteit
 • Zeer goede geluidskwaliteit
 • Zowel Google Assistent als Alexa
 • Spatwaterdicht

Nadelen:

 • Geen bluetooth ondersteuning

Werkt met:

 Google Assistant

 Amazon Alexa

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Bose Home Speaker 300

Bose Home Speaker 300

Ook Bose heeft een slimme speaker. De Bose Home Speaker bevat een ingebouwde spraakassistent waarmee je de speaker en andere bose speakers kunt aansturen. Om ook vragen over het weer te kunnen stellen, dien je nog wel even je Google account te koppelen. Naast Google Assistent heeft de Bose Home ook Amazon Alexa geïntegreerd.

Je bedient de speaker via de Bose Music app op je smartphone of tablet of via de bedieningsknoppen op de speaker.

Voordelen:

 • Zeer goede geluidskwaliteit
 • Zowel bluetooth als wifi ondersteuning
 • Zowel Google Assistent als Alexa

Nadelen:

 • Installatie is niet zo makkelijk als andere slimme speakers
 • Google assistent niet standaard ingebouwd, maar moet via de app worden gekoppeld

Werkt met:

 Google Assistant

 Amazon Alexa

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Apple Homepod

Apple Homepod

De HomePod van Apple is nog maar net aangekondigd. Nederlandse spraakbesturing is nu nog niet mogelijk, maar je kunt deze al wel Engelstalig besturen. De ingebouwde spraakassistent is natuurlijk Apple’s eigen Siri, en je kunt je smart apparaten bedienen als ze gekoppeld zijn met Apple Homekit. Omdat Apple natuurlijk zijn eigen eco-systeem gebruikt, is de doelgroep zeer specifiek. Zo kun je alleen spraakgestuurd muziek afspelen op Apple Music, of je kunt via je iPhone en AirPlay Spotify streamen via je HomePod, waarna je pas standaard spraak commando’s kan geven zoals pauzeren of het volume regelen. Echter gaan er wel geruchten om direct via je HomePod Spotify af te kunnen spelen, maar hier is nog niets over bevestigd.

Voordelen:

 • Zowel bluetooth als wifi ondersteuning

Nadelen:

 • Alleen Siri
 • Voor nu alleen nog Engelstalig
 • Spraakgestuurd alleen Apple Music integratie

Werkt met:

 Apple HomeKit

Verkrijbaar bij:

Bol.com »

De Google Nest Hub is onderdeel van de misschien wel bekendste smart home families van dit moment. Google Nest is met de line up ontzettend gestuurd op het slim maken van je huis, waar de Google Nest Hub een van de pilaren is die alles aan elkaar koppelt. Naast een slimme speaker onderscheid de Google Nest Hub zich door het scherm, waardoor je bijvoorbeeld in een oogopslag het weer of de route naar je werk ziet. Naast spraak commando’s kun je door het scherm ook direct je commando’s op het apparaat zelf de acties uitvoeren, bijvoorbeeld je thermostaat hoger zetten.

De geluidskwaliteit is natuurlijk niet net zo goed als een ‘echte’ speaker, maar voldoet prima voor een achtergrond muziekje in je huiskamer.

Voordelen:

 • Scherm met actuele informatie
 • Als eerste de updates van Google Assistant

Nadelen:

 • Geen optimale geluidskwaliteit

FAQ:

Wat is een slimme speaker?

Een slimme speaker is eigenlijk niets anders dan een normale speaker, maar dan met een geïntegreerde spraakassistent zoals Google assistent of Amazon Alexa en een ingebouwde microfoon om de commando’s mee te kunnen ontvangen. Er zijn ook nog ‘smart home compatible’ speakers, maar dit betekent alleen dat je je speaker kunt bedienen via een smart home hub, zoals google nest hub, en niet direct commando’s kunt geven aan je speaker.

Met welke spraakassistenten kan een slimme speaker gekoppeld worden?

Op dit moment is het alleen mogelijk om Google Assistent of Amazon Alexa op een slimme speaker te hebben.

Wat voor commando’s kan ik een slimme speaker geven?

Wanneer je geen extra slimme apparaten thuis hebt, kun je de basis dingen vragen, zoals het weer, verkeer, nieuws, agenda items, timers en wekkers, en natuurlijk alles wat met je muziek te maken heeft. Wanneer je ook bijvoorbeeld slimme verlichting of thermostaat hebt en deze koppelt, kun je deze daarna ook aansturen via je speaker.

Welke merken slimme speakers zijn er verkrijgbaar?

Naast de echte smart home hubs zoals Google Nest Hub, mini zijn er van de bekende audio merken Bose, Harman Kardon, JBL, Marshall en Sonos speakers met geïntegreerde spraakassistent verkrijgbaar.

Wat zijn de voordelen van een slimme speaker?

Het voordeel is dat je niet een aparte Google Nest Hub hoeft te kopen aangezien de assistent al geïntegreerd is in je speaker. Zo profiteer je van de betere geluidskwaliteit van de speaker, én kun je je slimme apparaten in huis vanaf je bank besturen.

Hoe installeer ik een slimme speaker?

Wanneer je een oude sonos hebt waarbij de google assistent niet automatisch is geïnstalleerd, kun je deze installeren door eerst de app en je speakers te updaten, en vervolgens een spraak service toe te voegen. Kies dan voor de gewenste service.

Is een slimme speaker hetzelfde als een slimme soundbar?

In principe wel. Het ‘slimme’ gedeelte komt omdat er een spraakassistent geinstalleerd is in het apparaat, of dat nou een speaker of soundbar is. Je kunt beide dus met je stem commando’s geven om bijvoorbeeld je muziek harder of zachter te zetten of andere commando’s te geven.

Kan ik met een gratis spotify account muziek luisteren op mijn slimme speaker?

Helaas is er bij de meeste speakers een premium spotify account nodig. Wil je toch muziek luisteren met een gratis spotify account, dan moet je je spotify koppelen vanaf een ander apparaat met een speaker die beschikt over Spotify Connect.


Volgende Blackfriday iRobot 2023 aanbiedingen

The Smart Home