Deprecated: Function strftime() is deprecated in /mnt/web116/a2/55/57212155/htdocs/site/templates/_uikit.php on line 834

Wifi beter maken: Hoe krijg ik signaal in mijn hele huis?

Veiligheid en toegang

Wanneer je meerdere slimme apparaten verspreid in huis hebt, is een goede wifi noodzakelijk. Van je slimme deurbel, verlichting tot je sonos speaker. Elk apparaat moet in het bereik van je netwerk zitten, wil alles vlekkeloos werken. 

Hoe zorg je er nou voor dat je van je slaapkamer tot je voordeur goed wifi bereik hebt? We bespreken verschillende oplossingen, maar starten eerst met het behandelen van verschillende termen die je tegen gaat komen en waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een wifi oplossing. Ik behandel alleen draadloze oplossingen in dit artikel. 

Hoe vergroot je je wifi bereik?

Wanneer je thuis kan verbinden met je wifi netwerk, heb je hoogstwaarschijnlijk een router of modem ergens in een hoekje staan. De meeste internetproviders leveren dit modem, waar een router al ingebouwd zit. 

Deze router heeft vaak maar een beperkt bereik, waardoor je bijvoorbeeld op de slaapkamer vaak tegen het probleem loopt dat je geen of langzame wifi hebt. De snelheid in deze routers is ook vaak maar beperkt. 4K films, gamen op de hoogste instellingen gaat meestal lastig. Door een nieuwe router aan te schaffen, met de door jou bepaalde opties heb je al veel meer vrijheid om deze zo in te stellen als jij wilt. 

Wifi banden

Elk netwerk heeft meerdere ‘frequentiebanden’. Meestal heeft een router 2 of 3 van deze banden. Je hebt vast al wel eens de 2.4GHz of 5GHz wifi netwerken gezien. Dit zijn dus deze frequentiebanden. Daarnaast heb je heb ook nog een 60GHz. Het bereik en de snelheid van deze banden verschillen van elkaar. De 2.4GHz heeft een groot bereik, deze gaat gemakkelijk door muren heen en je kan dus mogelijk nog op de slaapkamer met dit netwerk verbinden. De 5GHz band is weliswaar sneller dan de 2.4GHz band, maar het bereik gaat moeilijker door muren heen en kun je dus niet overal mee verbinden. De 60GHz band is nóg sneller, maar je raadt het al, dit bereik is ook nog kleiner.

Wanneer je dit weet kun je dus efficiënter je apparaten verbinden met je netwerk, door ze afhankelijk van de afstand tot de router aan de juiste frequentieband te verbinden. Dit resulteert in een minder drukke 2.4GHz band en een snellere en stabielere wifi verbinding voor alle apparaten.

Simultaneous dual-band

De naam zegt het al een beetje. Een Simultaneous dual-band router maakt gebruik van de twee frequentiebanden 2.4GHz en 5GHz. Een single-band router maakt gebruik van één frequentieband, de 2.4GHz. 

Simultaneous tri-band

Een tri-band router heeft er, jawel, drie. Echter heb je hier 2 keuzes. Een 2.4GHz band en twee 5Ghz banden, óf een 2.4GHz, 5GHz en 60GHz band. Let er wel op dat de apparaten ook compatibel zijn met een 5GHz of 60GHz band. Wanneer dit niet het geval is verlies je het voordeel van de verschillende frequentiebanden!

Wifi snelheden

Wanneer je een nieuwe router aanschaft, zie je vaak termen als ‘AC1200’. De AC is een van de wifi-klasses die er zijn. Met een AC klasse heb je 2 banden, de 2.4GHz en 5GHz. Naast de AC is er bijvoorbeeld ook de N klasse, die alleen de 2.4GHz band ondersteund, of de snellere AD klasse die ook 60GHz ondersteund. 

De nieuwste standaard is AX, die deze banden ook allemaal ondersteund. Het cijfer achter deze letters geeft de snelheid aan van de banden bij elkaar opgeteld. Een hoger getal betekent dus ook snellere wifi.

Voorbeeld:

 • Een router met een downloadsnelheid van 400 Mbps op de 2.4 GHz band en 1300 Mbps op de 5 GHZ band is een AC1700 router.

 • Een router met een downloadsnelheid van 400 Mbps op de 2.4 GHz band, 867 Mbps op de eerste 5 GHz band en 1733 Mbps op de tweede 5 GHZ band is een AC3000 router.

 • Een router met een downloadsnelheid van 1148 Mbps op de 2.4 GHz band en 4804 Mbps op de 5 GHz band is een AX6000 router.

Oplossingen om je bereik te vergroten

Je kunt er dus voor kiezen om voor een nieuwe router te gaan, die meerdere banden heeft en snellere snelheid over deze banden. Zo verdeel je het verkeer over de banden en zorg je voor een snellere overdracht, zodat de verbinding stabieler wordt. Wanneer je in je smart home meerdere slimme apparaten in meerdere kamers hebt, is één router waarschijnlijk niet genoeg. Je moet dit wifi bereik dan vergroten. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een powerline adapter, of meerdere router-stations die het bereik door het huis verdelen.

Powerline adapters

Met een Powerline adapter zorg je ervoor dat je met een adapter (duh) je internet bereik vergroot. Hiervoor heb je minimaal 2 adapters nodig, waarbij je eentje in het stopcontact in de kamer steekt waar je geen internet hebt, en de andere met een internet kabel koppelt aan je router (let er dus op dat je deze ook al beschikbaar hebt of aanschaft). Zo maak je van ieder stopcontact in je huis gemakkelijk een wifi hotspot. 

Zo’n powerline adapter heeft echter een apart netwerk met een andere naam. Wanneer je dus in de kamer bent met de adapter, moet je met de adapter verbinding maken, in plaats van met de router. Dit betekent dus ook dat wanneer je met je smartphone de trap op loopt, je even je internetverbinding verliest wanneer het oude netwerk niet meer beschikbaar is, en je met de andere nog moet verbinden. In een stekkerdoos werken powerline adapters niet goed, stop ze daarom altijd in een stopcontact.

Het netwerk kun je gemakkelijk uitbreiden met meerdere adapters, als je je bereik wilt vergroten in meerdere kamers. 

Devolo Magic 2 WiFi Starter Kit powerline adapter

Devolo Magic 2 WiFi Starter Kit

De Develo Magic 2 voorziet je huis van extra wifi punten. Je creëert gemakkelijk door je extra netwerkaansluitingen, waardoor je verbinding hebt in die ene kamer waar het bereik van je router normaal net niet bij komt. Door dat het netwerksignaal via het stopcontact loopt is kabels trekken overbodig!

Voordelen:

 • Simultaneous dual-band
 • Gemakkelijk te installeren
 • Geen draden nodig
 • 3 Ethernetpoorten voor bedraad internet

Nadelen:

 • Grote units waardoor de adapter mogelijk je 2e stopcontact blokkeert
 • Niet een groot netwerk, maar meerdere losse netwerken
Bekijk bij Bol.com » Bekijk bij Amazon.nl » Alle modellen vergelijken »
TP-Link TL-WPA8630P WiFi powerline adapter

TP-Link TL-WPA8630P WiFi 1300 Mbps 2 adapters

Met de TP-Link TL-WPA8630P powerline adapters creëer je een extra wifi netwerk in je huis op een plek waar je nu geen draadloze ontvangst hebt. Steek simpelweg een adapter in een stopcontact in deze ruimte, en sluit de andere aan bij je router.  Dankzij de 3 netwerkaansluitingen op deze adapter sluit je ook probleemloos een bedraad apparaat aan. Bijvoorbeeld een smart tv of netwerkschijf. Door de geïntegreerde contactdozen, hoef je geen stopcontact te missen.

Voordelen:

 • Simultaneous dual-band
 • Gemakkelijk te installeren
 • Geen draden nodig

Nadelen:

 • Grote units waardoor de adapter mogelijk je 2e stopcontact blokkeert
 • Niet een groot netwerk, maar meerdere losse netwerken
 • Maar 2 ethernetpoorten voor bedraad internet
Bekijk bij Bol.com » Bekijk bij Amazon.nl » Alle modellen vergelijken »

Multiroom wifi routers

Een nadeel van powerline adapters is dat deze aparte wifi netwerken creëren. Zo verlies je dus voor enkele seconden je internetverbinding wanneer je apparaat van netwerk moet veranderen. Dit probleem hebben Multiroom Wifi-routers niet. Deze routers hebben aparte stations die je door je huis heen verspreidt. Doordat deze stations met elkaar communiceren, heb je overal hetzelfde wifi netwerk en ben je altijd verbonden met het sterkste signaal. 

Onze aanrader
TP-Link Deco M9 Plus Smarthome Multiroom Wifi multiroom wifi

TP-Link Deco M9 Plus Smarthome Multiroom Wifi 3-Pack

Met de TP-Link Deco M9 Plus zorg je met 3 stations dat je een overlappend gebied krijgt waar je het beste bereik hebt. Je apparaat verbind automatisch met het dichtstbijzijnde station, zodat je altijd het sterkste netwerk hebt. Dit zonder dat je je verbinding verliest. De simultanious tri-band zorgt ervoor dat je apparaten met 3 verschillende banden kunt verbinden, zodat het nooit te druk is op een enkele band en je daardoor storing ondervindt. 

Voordelen:

 • Geen onderbrekingen van je internet
 • 1 groot wifi netwerk met een sterk signaal in je hele huis
 • Ingebouwde smart home hub (Zigbee en Bluetooth Mesh).
 • Simultaneous Tri-band

Nadelen:

 • Het is niet mogelijk om deze router aan de muur te bevestigen.
Bekijk bij Bol.com » Bekijk bij Amazon.nl » Alle modellen vergelijken »
TP-Link Deco M5 Multiroom Wifi multiroom wifi

TP-Link Deco M5

De TP-Link Deco M5 is ook een uitstekend multiroom wifi systeem voor huizen tot ongeveer 100 m2. Het verschil met de M9 zijn de frequentiebanden. Waar de M9 een tri-band is en dus de mogelijkheid heeft om op 3 verschillende frequenties te verbinden, heeft de M5 er ‘maar’ 2. Verder creert de M5 net zoals de M9 een groot netwerk in dat verschillende kamers overlapt, waardoor je niet switched tussen verschillende netwerken. Zo blijf je altijd verbonden met wifi, zelfs als je met je mobiel in je hand van kamer naar kamer loopt.

Daarnaast is er standaard antivirus- en firewall software op geïnstalleerd. 

Voordelen:

 • Geen onderbrekingen van je internet
 • 1 groot wifi netwerk met een sterk signaal in je hele huis
 • Ingebouwde smart home hub (Zigbee en Bluetooth Mesh).

Nadelen:

 • Het is niet mogelijk om deze router aan de muur te bevestigen.
 • Met simultanious dual-band maar 2 banden tot je beschikking.
Bekijk bij Bol.com » Bekijk bij Amazon.nl » Alle modellen vergelijken »

Vergelijken wifi oplossingen

Product Devolo Magic 2 WiFi TP-Link TL-WPA8630P WiFi TP-Link Deco M9 Plus Smarthome TP-Link Deco M5
Snelheid 2.4 Ghz band 300 Mbit/s 300 Mbit/s 400 Mbit/s 400 Mbit/s
Snelheid 5 Ghz band 867 Mbit/s 867 Mbit/s 867 Mbit/s 867 Mbit/s
Hoeveel banden 2 2 3 2
Anti-virus        
Smart Home Opties        
Zelfde netwerk        
Ouderlijk toezicht        
Prijs €€ €€€ €€
Aanbieder Bol.com » Bol.com » Bol.com » Bol.com »
Aanbieder Amazon.nl » Amazon.nl » Amazon.nl » Amazon.nl »

Beste oplossing voor wifi in je hele huis

Wanneer we kijken naar oplossingen voor betere wifi in je hele huis om een stabiel netwerk te creëren voor je smart home apparaten, is de TP-Link Deco M9 Plus de beste keus. Doordat je 3 verschillende frequentiebanden tot je beschikking hebt, kun je je apparaten verdelen over deze 3 banden zodat je geen storingen ondervindt doordat het te druk is op een band. Ook breidt dit systeem je netwerk uit, in plaats van nieuwe netwerken aan te maken zoals bijvoorbeeld powerline adapters doen. 

De snelheid van de M9 is groter dan die van de M5, waardoor je een snellere internetverbinding hebt op al je apparaten. Het nadeel van de stations is dat je ze niet aan een muur kan bevestigen. Maar zeg nou zelf, zo’n stationnetje misstaat toch niet in je interieur? ;-)


Volgende Hoe beveilig je jouw smart home apparaten tegen hackers?

The Smart Home