Deprecated: Function strftime() is deprecated in /mnt/web116/a2/55/57212155/htdocs/site/templates/_uikit.php on line 834

Wat is een smart home platform en welke hub past daarbij?

Een Smart home systeem / platform is eigenlijk iets anders dan een smart home hub. Een smart home hub, maakt gebruik van een smart home platform, en is een apparaat dat al je slimme apparaten in huis met elkaar koppelt. Op deze manier kun je de de apparaten met elkaar laten communiceren via dit systeem (laat bijvoorbeeld je lampen rood knipperen wanneer je slimme alarmsysteem afgaat), en kun je routines aanmaken (zet de thermostaat en lichten aan wanneer ik s’avonds thuis kom).

Verschillende smart home platformen

 • Works with google assistent

  Google assistent

  Google assistent zit in verschillende hubs, zoals de Google Nest mini of de Google Nest Hub. Maar tegenwoordig ook in bijvoorbeeld Sonos speakers.

 • Works with amazon alexa

  Alexa

  Alexa is het spraakbesturingssysteem dat in Amazon devices zit. Voorbeelden van Alexa devices zijn: Amazon Echo, Echo Dot, Amazon Echo Show en Amazon Echo Spot. Maar zo zijn wederom bepaalde Sonos speakers ook voorzien van Alexa.

 • Works with Apple Homekit

  Apple HomeKit

  Apple Homekit is het smart home systeem van Apple (duh). De hub die (onder andere) Apple HomeKit ondersteund is de Athom Homey.

 • Works with IFTTT

  IFTTT

  IFTTT, oftewel ‘If This, Then That’ is een automatiserings app waarbij je afhankelijkheden kunt programmeren. Bijvoorbeeld ‘Als de smart lampen aan gaan, zet de thermostaat op 20 graden’. In principe hoef je hier geen Hub voor te hebben omdat de IFTTT app dit voor je kan faciliteren. Echter kun je ook de IFTTT ‘applets’ (routines) gebruiken met je Hub.

 • Works with nest

  Works with Nest

  Het Nest systeem is door Google overgenomen, dus kun je Nest accounts kosteloos overzetten naar Google Assistent.

 • Works with samsung smartthings

  Samsung SmartThings

  Ook Samsung blijft op het gebied van smart home niet achter. SmartThings heeft integraties met Google Assistent en Alexa, zodat je je apparaten ook met je stem kan bedienen.

 • Talks with Homey

  Homey

  Homey is naast een Hub ook een platform op zichzelf. Je bestuurt al je slimme apparaten op dit platform met de Homey App.

Voordelen van een Smart Home Hub

Al je slimme apparaten in één app

Wanneer je verschillende smart home producten thuis hebt, ken je vast ook wel alle verschillende apps om je slimme apparaten te besturen. Wanneer je een Hub aanschaft, kun je al je apparaten aansluiten op deze hub, zodat je maar één app hoeft te gebruiken om al je slimme apparaten mee aan te sturen. Wanneer je smart hub aangestuurd kan worden met je stem, heb je zelfs deze app niet meer nodig ;-).

Laat je apparaten met elkaar communiceren

Wat je Smart Home écht slim maakt, is het onderling uitwisselen van informatie tussen je apparaten. Wanneer je thermostaat bijvoorbeeld door heeft dat er geen mensen in de woning aanwezig zijn, schakel dan ook de slimme verlichting uit. Dit is een voorbeeld van wat een Hub voor je kan doen.

Bestuur je Hub met je stem, app of display

Sommige Smart Home Hubs zijn voorzien van spraakbesturing. Een voorbeeld hiervan is de Google Nest. Deze activeer je door ‘Hey Google’ te zeggen, gevolgd door de actie die je uit wilt voeren. Zo hoef je niet je mobiel bij de hand te hebben, of de bank af te komen om je apparaten te besturen, maar doe je dit gewoon met je stem.

Andere hubs zijn voorzien van spraakbesturing én een smart display. Deze hubs hebben meer mogelijkheden. Zo zie je bijvoorbeeld direct wie er voor je deur staat op het display, wanneer je slimme deurbel gaat.

Sommige hubs kun je alléén met een app bedienen. Dit betekend niet dat ze minder slim zijn. Zo is de Athom Homey Pro een smart hub zonder spraakbesturing of display, maar is dan weer compatibel met heel veel verschillende smart home platformen (Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, Homey, IFTTT) waardoor je tot 25.000 verschillende apparaten met de hub kunt bedienen en stel verschillende scènes samen.

Beste smart home hubs

Google Nest Hub smart home hub

Google Nest Hub

Via het display van de Google Nest Hub ben je constant op de hoogte van je agenda, het weer, files, en bekijk je live beelden van je IP camera. De Hub is compatibel met Google Assistant, IFTTT, en Works with Nest. Naast het smart display bestuur je je apparaten ook met je stem. De Hub is in staat om 6 verschillende stemmen te herkennen, dus kan je hele huishouden er gebruik van maken en iedereen zijn persoonlijke informatie ontvangen. Wanneer de Hub je stem niet herkent, wordt deze ook niet gedeeld. De ingebouwde speaker is verrassend goed. Het vervangt je soundsystem niet, maar is meer dan voldoende om radio op de achtergrond te luisteren.

Bekijk bij Bol.com » Bekijk bij Amazon.nl »
Athom Homey smart home hub

Athom Homey

De Homey heeft géén spraakbesturing, maar is wel compatibel met verschillende protocollen. Daarom kun je veel meer apparaten koppelen met de Homey dan met bijvoorbeeld hubs van Google. Je kunt de Homey wel koppelen met een speaker voorzien van Google Assistent of Alexa. Zo kun je genieten van de vele opties van Homey, en van de spraakbesturing. Aansluiten van de Homey is echt een peulenschil en wijst zich vanzelf. De gebruiksvriendelijkheid van deze hub is daarmee echt heel goed.

Bekijk bij Bol.com » Bekijk bij Amazon.nl »
Google Nest Mini smart home hub

Google Nest Mini

De prijs/kwaliteit verhouding van de Google Nest Mini is heel goed. Je kan de hub met je stem bedienen, en je slimme apparaten bedienen met de app. Wanneer je dus voor een goede prijs een ‘basis’ hub wilt, is de Google Nest Mini de beste koop. Het heeft geen scherm, dus je hebt aparte schermen of je mobiel nodig om je eventuele slimme deurbel of camera’s te kunnen bekijken.

Bekijk bij Bol.com »
Lenovo Smart Display smart home hub

Lenovo Smart Display

Ook het laptop merk Lenovo is bezig met Smart Home. Zij hebben een Smart Display op de markt, die in verschillende groottes verkrijgbaar is. Deze heeft bijna dezelfde functionaliteiten als de Google Nest Hub, en heeft zelfs een extra camera, zodat je videogesprekken kunt voeren via je Smart Hub. De Lenovo Smart Display heeft Google Assistent geïntegreerd, en heeft zelfs beter geluid dan de Nest Hub.

Bekijk bij Bol.com » Bekijk bij Amazon.nl »

Amazon Echo en andere Smart Home Hubs

Er zijn nog meer Smart Home Hubs op de markt, zoals de Amazon Echo. Deze hubs zijn echter (nog) beperkt te verkrijgen bij de grote nederlandse retailers, en hebben niet of nauwelijkse ondersteuning voor Nederlandse accounts of Nederlandse spraakbesturing. Ook werkt mogelijk je Nederlandse Spotify account niet.

Bekijk alle Amazon smart hubs »

Welke smart home hub heb ik nodig?

Kies het juiste smart home platform.

We hebben een aantal platformen al eerder besproken. Wanneer je al slimme apparaten in huis hebt, is het verstandig om te checken met welke smart home platformen deze kunnen werken. Zo voorkom je dat je opeens apparaten hebt die je niet op je hub kunt aansluiten. Daarnaast is het ook handig om te checken bij slimme apparaten die je misschien al op het oog hebt.

Wil je een smart home hub met spraakbesturing?

Het is natuurlijk heel gemakkelijk. Gewoon tegen je hub zeggen wat je gedaan wilt hebben, en het gebeurt. Zonder dat je daar je mobiel voor hoeft te pakken of zelfs van de bank af hoeft te komen. Je opties worden wel wat beperkt wanneer dit echt een must is. Voor nu zijn alleen nog de hubs met het platform Google Assistent en Amazon Alexa integratie voorzien met spraakbesturing.

Wil je een smart home hub met display?

Een hub met een display is bijvoorbeeld handig voor in de keuken, waar je snel je recepten na kunt lezen, of youtube video’s kunt volgen. Ook kan je bijvoorbeeld IP camera’s koppelen en zie je gelijk wat er gebeurd in een andere kamer of voor de deur. Ook is de keuze uit Hubs met display nog best klein. Op moment van schrijven zijn alleen de Amazon Echo Show, de Lenovo Smart Display en de Google Home Hub voorzien van een smart display.

Met welk protocol moeten mijn apparaten compatibel zijn?

Een protocol is eigenlijk de manier waarop je apparaten met elkaar communiceren. Bekende protocollen zijn bijvoorbeeld WiFi of BlueTooth. Slimme apparaten kunnen via deze protocollen communiceren, maar hebben ook nog andere protocollen beschikbaar, zoals Zigbee of Z-Wave. Een Hub die compatibel is met meerdere protocollen, kunnen in theorie dus gekoppeld worden met meer apparaten.


Volgende Beste slimme verlichting

The Smart Home