Deprecated: Function strftime() is deprecated in /mnt/web116/a2/55/57212155/htdocs/site/templates/_uikit.php on line 834

Welke slimme thermostaat is het beste?

Klimaatbeheersing

Na slimme verlichting is een slimme thermostaat een logische opvolger voor je volgende smart home aankoop. Je kunt gelijk verschillende routines instellen waar je je verlichting en thermostaat met elkaar laat praten. Wanneer je thermostaat bijvoorbeeld door heeft dat er niemand in de woning aanwezig is, geef dan de opdracht de lampen ook uit te schakelen.

Wat is een slimme thermostaat?

Het slimme gedeelte aan een slimme thermostaat, is dat deze via bijvoorbeeld wifi kan communiceren met je smart home hub, en daarmee met andere apparaten.

Een slimme thermostaat kun je zo op afstand bedienen, via je hub met spraakbesturing of via de app. Je hoeft dus niet meer van de bank te komen te zijn om je thermostaat aan of uit te zetten, of zelfs thuis te zijn. Wanneer je van je werk naar huis gaat kun je alvast de thermostaat op 20 graden instellen, zodat je in een verwarmd huis thuis komt. Wie wil dat nou niet?

Naast je thermostaat op afstand besturen, kan je ook standaard routines instellen. Wanneer je instelt dat de thermostaat wanneer je naar bed gaat uit moet schakelen, vergeet je deze nooit meer zelf uit te zetten. Zo bespaar je gemakkelijk energie en natuurlijk energiekosten. Een andere handige functie van slimme thermostaten is geofencing, dit houdt in dat de thermostaat aan de locatie van je mobiel kan zien of je thuis bent of niet. Met deze slimme opties kan een slimme thermostaat tot 22 procent besparen op je energiekosten.

Beste slimme thermostaten

Ook goed
Google Nest Learning Thermostat (3e generatie)

Google Nest Learning Thermostat (3e generatie)

De Google Nest Learning Thermostat (3e generatie) is een zogenaamde zelflerende thermostaat. Dit betekent dat de thermostaat je gedrag observeert, bijvoorbeeld wanneer je thuis komt, wat je met de thermostaat doet én wanneer je dat doet. Door dit een tijdje te volgen en te onthouden (dit duurt ongeveer een week) kan de thermostaat patronen herkennen en automatisch keuzes te maken over wanneer de verwarming aan, of juist uit moet. Zo weet de thermostaat na een tijdje wanneer je naar bed of naar je werk gaat en zet op basis van het gedrag dan ook de verwarming aan of uit. Wanneer je ritme opeens verandert, verandert het schema van je thermostaat mee. De Google Nest blijft namelijk steeds verbetering aanbrengen, het is dus niet zo dat het eerst aangeleerde schema zo blijft.

De Nest bevat een vochtigheidssensor én beweging- en geluid sensors, zo detecteert de thermostaat of er iemand thuis is. Ook weet de Nest na verloop van tijd hoe lang het duurt voordat je huis is verwarmt. Zo start het verwarmen al even voor het moment dat je thuis komt, zodat je met een aangename temperatuur je huis in stapt, en de verwarming niet dan pas begint met verwarmen. Je bent gelukkig niet alléén afhankelijk van het zelflerende systeem. Wanneer je zelf een aanpassing wilt maken kun je gemakkelijk op de thermostaat navigeren naar de aangeleerde schema’s en daar zelf dingen toevoegen, aanpassen of verwijderen.

Voordelen

 • Installeren kan via de app of de thermostaat zelf
 • Op de thermostaat vind je veel info waaronder de temperatuur, weersverwachting en de tijd
 • Door de ingebouwde sensoren weet de Nest wanneer er niemand thuis is en schakelt automatisch naar energiebesparende stand

Nadelen

 • Deze thermostaat werkt niet als je een hybride of omkeerbare waterpomp, stadsverwarming zonder thermostaat of een kachel op elektriciteit, hout of biomassa hebt.
 • Lastiger te installeren dan andere slimme thermostaten.
 • De aangegeven temperatuur op de thermostaat is hoger dan het daadwerkelijk in de kamer is
 • Bij sommige HR ketels is een OpenTherm converter nodig.
 • Temperaturen in verschillende kamers apart regelen niet mogelijk.

Werkt met:

 Google Assistant

 Amazon Alexa

 Works with Nest

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Onze aanrader
Tado Slimme Thermostaat V3+

Tado Slimme Thermostaat V3+

Ook de Tado slimme thermostaat heeft de geofencing functionaliteit, die ziet wanneer je thuis komt en zorgt ervoor dat je woonkamer op een aangename temperatuur is. Net als de Nest is de Tado zelflerend, dus onthoud wanneer je aan het werk bent of naar bed gaat om de energiebesparende modus aan te zetten.

Via de app die zowel voor android als iOS verkrijgbaar is zie je precies wat je bespaart aan kosten en kun je zelf routines voor je thermostaat instellen.

Omdat de thermostaat met het internet is verbonden, kan die rekening houden met de weersverwachting zodat die naar een bepaalde temperatuur kan verwarmen, en de rest kan overlaten aan de zon.

Het voordeel van de Tado Thermostaat ten opzichte van bijvoorbeeld de Nest, is dat je aparte radiatorknoppen kunt kopen, waarbij je elke ruimte afzonderlijk de temperatuur kunt regelen. Overdag hoeft bijvoorbeeld de verwarming op de slaapkamer niet aan. Dit kun je dus gemakkelijk oplossen met een losse radiatorknop.

Voordelen

 • Temperatuur in meerdere ruimtes afzonderlijk bedienen met slimme thermostaatknoppen mogelijk
 • Installatie heel gebruiksvriendelijk
 • Wanneer iedereen de app heeft geïnstalleerd kan de tado zelf zien wanneer er mensen thuis zijn

Nadelen

 • App bij de hand hebben om je instellingen aan te passen, dit kan niet op de thermostaat zelf
 • Om van alle functies gebruik te kunnen maken (de full option app) betaal je €24,99 per jaar (€2,99 per maand).
 • Toont temperatuur alleen na tik op de thermostaat
 • Geen sensoren in de thermostaat, dus de app is nodig om de herkennen of er iemand thuis is

Werkt met:

 Google Assistant

 Amazon Alexa

 Apple HomeKit

 IFTTT

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Honeywell Lyric T6R

Honeywell Lyric T6R

Net zoals de Nest en Tado is de Honeywell Lyric T6R zelflerend. Na een week weet de thermostaat wanneer je wel en niet thuis bent en past het verwarmingsschema daar op aan. Ook heeft de Honeywell geofencing, zodat hij ook nog herkent of er mensen thuis zijn, en wanneer je onderweg bent naar huis zodat de woonkamer alvast lekker warm wordt. De Honeywell thermostaat kun je helaas niet uitbreiden met losse radiator knoppen, maar door het zelflerende systeem én geofencing bespaar je al veel op je energie.

Voordelen

 • Handig touchscreen om de temperatuur in te stellen
 • Eenvoudig te installeren

Nadelen

 • Het is niet mogelijk om de thermostaat volledig draadloos aan te sluiten, er blijft altijd een stroompunt nodig.
 • Moeilijk aan te sluiten op stadsverwarming

Werkt met:

 Google Assistant

 Amazon Alexa

 Apple HomeKit

 IFTTT

Verkrijbaar bij:

Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »

Slimme thermostaten vergelijken

Product Google Nest Learning Thermostaat Tado Slimme Thermostaat Honeywell Lyric T6R
Geschikt voor merk cv AWB, Atag, Bosch, Ferroli, Intergas, Itho, Junkers, Nefit, Radson, Remeha, Vaillant, Viessmann AWB, Atag, Bosch, Ferroli, Intergas, Itho, Remeha, Vaillant, Viessmann AWB, Atag, Bosch, Brink, Ferroli, Intergas, Itho, Remeha, Vaillant, Viessmann
Abonnement X Tado Auto-Assist X
Losse radiatorknoppen      
Smart Home Platform Amazon Alexa, Google Assistant, Works with Nest Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, Homey, IFTTT Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, IFTTT
Prijs €€
Aanbieder Bol.com » Bol.com » Bol.com »
Aanbieder Amazon.nl » Amazon.nl » Amazon.nl »

Dus welke slimme thermostaat is voor mij geschikt?

Wanneer we kijken naar betrouwbaarheid en energiebesparing, is Tado de beste slimme thermostaat om aan te schaffen. Het is wel de enige thermostaat waar een abonnement aan vast zit. Wanneer je hier niet aan vast wilt zitten, zijn zowel de Honeywell Lyric als de Google Nest een goede optie. Beide zijn ook zelflerend en maken gebruik van geofencing. Zo weet je zeker dat je niet voor niets aan het stoken bent thuis.


Volgende Wat is een smart home platform en welke hub past daarbij?

The Smart Home