Deprecated: Function strftime() is deprecated in /mnt/web116/a2/55/57212155/htdocs/site/templates/_uikit.php on line 834

Hoe beveilig je jouw smart home apparaten tegen hackers?

Veiligheid en toegang

Het beveiligen van je smart home apparaten. Iets waar je misschien niet elke dag aan denkt. Maar je hebt het vast wel eens voorbij zien komen in het nieuws, camera’s die makkelijk te hacken zijn en hackers zo mee kunnen kijken. Dit wil je natuurlijk voorkomen. In dit artikel geven we je tips om je slimme apparaten, en daarmee je smart home, goed te beveiligen tegen hackers.

Smart home beveiligen tegen hacken

Het beveiligen van je internet netwerk en je smart home apparaten is dus van belang. Hackers kunnen namelijk veel meer dan alleen meekijken met camera’s, wanneer ze eenmaal in een apparaat zijn ingebroken. Wanneer ze toegang hebben tot je netwerk kunnen ze binnen no-time toegang krijgen tot persoonsgegevens, e-mailadressen en wachtwoorden. Deze wachtwoorden zullen waarschijnlijk niet uniek zijn, je gebruikt deze ongetwijfeld ook voor andere accounts ;-).

Tips voor het beveiligen van je smart home apparaten

We geven je wat tips om je smart home netwerk nog veiliger te maken, zodat je belangrijke gegevens niet zomaar op straat komen te liggen, en je camera beelden van je slimme deurbel alleen door jezelf bekeken kan worden.

Gebruik een sterk wachtwoord

Joh, hoor ik je denken.. Toch blijkt het dat merendeel van de Nederlanders een te makkelijk wachtwoord gebruikt, of zelfs het standaard ingestelde wachtwoord van de fabrikant blijft gebruiken. Het belang van een eigen en zeker sterk wachtwoord is ontzettend belangrijk. Een sterk wachtwoord bestaat meerdere cijfers en letters, een mix van grote en kleine letters en het liefst met speciale tekens. 

Een goede tip is om een lopende zin te gebruiken in plaats van een los woord, en letters in deze zin te vervangen door speciale tekens. Zo is je wachtwoord makkelijk te onthouden en zitten er geen voor de hand liggende woorden of cijfers, zoals je geboortedatum, in en dus moeilijker om te kraken.

Extra beveiligd ben je wanneer elk slim apparaat een apart wachtwoord heeft. Ik snap dat dat lastiger te onthouden is, maar met een goede password manager zou je ver moeten komen. 

Installeer de laatste updates

Fabrikanten voeren vrijwel constant updates door naar je slimme apparaten. Deze updates bevatten onder andere nieuwe features voor je apparaten, bug-fixes die kleine foutjes in het programma herstellen, en misschien wel het belangrijkste; beveiligingsupdates, ook wel patches genoemd.

Sommige merken geven niet specifiek aan wat er precies in een update zit. Het kan dus zijn dat sommige updates alleen nieuwe features, bug fixes of beveiligingsupdates bevatten, maar dit is dus niet altijd duidelijk. Daarom is het belangrijk dat je altijd laatste updates installeert.

Het is dus funest wanneer je niet over de laatste updates beschikt. Het kan dan zijn dat de versie die je op je apparaat hebt geïnstalleerd een beveiligingslek bevat en makkelijk gekraakt kan worden door hackers. Door de laatste updates te installeren, zorg je dat deze lekken worden ‘gepatched’ - oftewel gedicht - zodat hackers geen kans meer krijgen. Stel waar mogelijk zeker de automatische updates in!

Stel 2-factor authenticatie in

Bij sommige apparaten heb je de keuze om 2-factor authenticatie, ook wel tweestapsverificatie genoemd, in te stellen. Bij deze manier van inloggen heb je een extra (de tweede) stap die je moet doen voordat je echt ingelogd bent in je account. De eerste stap is meestal je e-mailadres en wachtwoord, wat iedereen kan doen die deze gegevens weet (of heeft gekraakt).

Bij de tweede stap is lastiger te kraken door hackers. Dit is meestal een persoonlijke stap, bijvoorbeeld op iPhones door je touch-ID te gebruiken of bij digid de code via sms in te voeren die jij alleen op je telefoon binnen krijgt. Door deze extra laag beveiliging is het extreem lastig om je account te hacken als je deze extra informatie niet hebt. 

Router beveiligen

Je slimme apparaten staan allemaal natuurlijk uiteindelijk in verbinding met je wifi netwerk. Dit is dan ook direct de grootste winst die je kan behalen om al je apparaten al een basis beveiliging mee te geven. Door een router met antivirus aan te schaffen, zorgt deze ervoor dat er geen virussen binnen kunnen komen die mogelijk je apparaten kwetsbaar kunnen maken voor hacks. Ook het aanpassen van de naam van je router is goed om te doen. Zo kunnen buitenstaanders niet het merk en type van je router herleiden. 

Bekijk de beste wifi systemen met antivirus »

Niet de goedkoopste

Goedkoop is duurkoop. Nu is dat niet altíj́d waar, maar de leveranciers van goedkopere slimme apparaten hebben meestal niet geïnvesteerd in goede beveiliging waardoor ze de producten goedkoop aan kunnen bieden. Ga dus goed na of het bedrijf die de producten verkoopt veiligheid voorop stelt en niet recentelijk te maken heeft gehad met privacy-, beveiligingsproblemen of lekken, en natuurlijk of de beveiliging van je slimme apparaat op orde is.

Gebruik van third-party apps

Pas ook op met het gebruik van apps die je smart apparaten kan besturen, die niet afkomstig zijn van de leverancier van het apparaat zelf. Deze apps heten ‘third-party’ apps, gemaakt door andere partijen die toegang vragen tot de functionaliteiten van je apparaat, om deze vervolgens te kunnen besturen.

Dit besturen op zich is niet erg, deze kunnen zelfs nieuwe functionaliteiten toevoegen aan je apparaat die je anders niet zou kunnen gebruiken. De beveiliging van deze apps is het probleem. Wanneer de app met je apparaat is verbonden en deze wordt gehackt, heeft de hacker toegang tot al je gegevens.

Hoe beveilig ik mijn smart home?

Deze tips zorgen ervoor dat jouw smart home veel veiliger is en veel moeilijker bereikbaar zijn voor hackers. Natuurlijk bereik je het beste resultaat door alle tips door te voeren waar mogelijk. Lees reviews van slimme apparaten voordat je deze aanschaft, en check of de fabrikant bij beveiligingsproblemen deze snel oplost en als serieus ervaart. Gebruik een sterk en uniek wachtwoord, het liefst voor elk apparaat een ander, en zorg dat je automatische updates aan staan zodat je altijd mogelijke beveiligingslekken meteen dicht. Download alleen officiële apps en geef andere apps geen onnodige toestemming. 


Volgende Wifi beter maken: Hoe krijg ik signaal in mijn hele huis?

The Smart Home